Jak jíst s mírou – 1.část

Mít v jídle rovnováhu, to je vznešený cíl, kterého se spousta lidí snaží dosáhnout. Většině lidí to moc nejde.

Co se myslí tím „mít v jídle rovnováhu“? Měli bychom si to definovat, pokud to chceme dělat pořádně. Definice bude pro každého trochu jiná a bude záviset na tom, čemu každý z nás ve výživě věří, ale tady je moje zjednodušená odpověď, která je prostá hloupých doporučení (řazení skupin jídel na hříšné, špatné a zakázané nebo tvrzení, že některá makroživina je výhradně zodpovědná za přibírání tuků) a škodlivého černobílého myšlení:

Jezte co nejrozmanitější stravu složenou primárně z přirozených potravin: ovoce a zeleninu, libové maso, ryby, fazole a luštěniny, ořechy a semínka, koření a bylinky, mléčné výrobky, vejce, celozrnné potraviny. A nemějte zakázaná jídla, užívejte si všechny svoje oblíbené potraviny (alkohol, dorty, sušenky, smažené potraviny), ale dělejte to jen občas a v rozumném množství.

Jedení s mírou je logický přístup a může eliminovat spoustu zbytečného stresu a frustrace, které často stravování doprovází. Nicméně, spousta lidí buď chápe, co jedení v rovnováze znamená, ale selhávají v samotném provedení nebo mají zkreslené chápání toho, co to znamená.

Díky naší kultuře obsesivně zaměřené na diety a hubnutí, takhle vypadá to, jak si většina lidí myslí, že jedení v rovonáze vypadá:

 

Jíst „dobře“ v týdnu a „cheatovat“ o víkendu, tedy dopřávat si zakázaná jídla, kterým se v týdnu úspěšně vyhýbali, to je něco, co hodně lidí pokládá za jedení s mírou. Když se podíváte na množství ne-tak-úplně-zdravých jídel zkonzumovaných během víkendu, je jasně vidět, že představují velký podíl z týdenního průměrného výběru jídel – nakonec ne tak docela v rovnováze.

Tady je podle mě lepší příklad toho, jak by mohlo vypadat jedení v rovnováze.

Tohle je jeden z možných příkladů, jak zapracovat rozumné množství oblíbených/zpracovaných potravin do denního jídelníčku a úspěšně jíst v rovnováze. Není to samozřejmě jediná možnost, protože někteří lidé preferují jíst větší (méně zdravá) jídla méně často.

Obrázky výše jsou jen příklady. Nenavrhuji vám, že musíte jíst každý den stejná jídla nebo přesně tyto potraviny – obrázky jsou příkladem toho, jak může vypadat jídelníček složený z nezpracovaných potravin a obsahující dostatečné množství bílkovin. Počet denních jídel a výběr konkrétních potravin by měl být upraven na míru tak, aby to vyhovovalo vašemu životnímu stylu a preferencím.

KDYŽ SE JEDENÍ S MÍROU DĚLÁ ŠPATNĚ

Konzumace převážně nezpracovaných potravin a zahrnutí i vašich oblíbených méně zdravých jídel v rozumném množství je nejenom efektivní pro zlepšení zdraví za současného dasažení lepší postavy a výkonů v posilovně, ale je to dobré i pro vaše psychické zdraví. Nemusíte se vzdát svých oblíbených jídel, abyste dosáhli jakéhokoliv cíle.

Při snaze o jedení v rovnováze se můžete setkat s několika problémy. Podíváme se na to, jaké to jsou a jak je můžete vyřešit.

1.příklad: Jíte příliš, aniž byste si to uvědomovali

„Jím sladkosti a brambůrky jen občas, ale pořád nemůžu zhubnout.“

Tohle je nejčastější katerogie a problém v tomto případě není rovnováha; je to samotné provení a vnímání toho, jak jedení v rovnováze vypadá. Hodně lidí za mnou chodí a říkají, že jí ne-tak-zdravé potraviny jen velmi zřídka:

„Včera jsem měla kafe a ovesnou kaši s ovocem ke snídani, salát s kuřetem k obědu a další libové maso a zeleninu k večeři.“

To je to, co podle nich jedí, ale realita je často jiná. To se nejčastěji ukáže, když je nechám zapisovat si nějakou dobu jídelní deník. Včerejší jídlo najednou vypadá takto: velké latte s plnotučným mlékem a cukrem, instatní kaše ze sáčku se spoustou přidaného cukru a banán ke snídani. Salát s kuřetem bohatě posypaný tučným sýrem a slaninou, s tunou zálivky a několika kusy pečiva a sladký nápoj plný cukru k obědu. Náhrada jídla typu Mana ke svačině. Kobliha v pozdním odpoledni v práci. Grilovaná ryba se zeleninou v páře k večeři, následovaná polovinou sáčku sušenek a velkou sklenicí mléka.

Takový člověk mi pak říká, že jí méně zdravá jídla jen výjimečně, ačkoliv ve skutečnosti tvoří většinu toho, co sní. Důvod, proč nemůže zhubnout, je jednoduchá matematika: jí příliš mnoho kalorií. Většina toho, co sní, jsou kaloricky vemi denzitní jídla: tučná zálivka na salát, latte z tučného mléka a cukru, sladké nápoje a džusy, koblihy a další sladkosti. Tyto potraviny nemají sytící schopnost, takže je snadné se jimi přejíst.

ŘEŠENÍ: pište si týden jídelní deník a zapisujte si NAPROSTO VŠECHNO, co sníte a vypijete. Včetně drobného uždibování, dojídání po dětech, ochutnávání u vaření a podobně. Tímto způsobem černé na bílém uvidíte, co jíte a co nejíte. Postupně se snažte vyvážit jídelníček tak, aby 80% věcí tvořily nezpracované potraviny a po nějaké době si pro kontrolu opět zapisujte do deníku.

2.příklad: Nejíte příliš a neuvědomujete si to

„Jím sladkosti a bramůrky příliš často a mám z toho pak obrovské výčitky svědomí.“

Díky dietám s obsesivními, nesmlouvavými pravidly, které se k vám dostanou s kompletním seznamem zakázaných potravin a skupin potravin, kategorie lidí bojující s tímto problémem více a více narůstá. Dietní mentalita přiměla lidi myslet si, že musejí jakýkoliv stravovací plán dodržovat perfektně, bez jakéhokoliv uklouznutí, jinak naprosto selhali a přišli o všechny výsledky, pro které tak těžce makali.

Takoví lidé jedí spoustu bílkovin a přirozených potravin alespoň z 90%, ale pokud si dají v rozumné míře něco, co jim chutná, jako trochu oblíbené zmrzliny nebo pár kousků pizzy, mají pocit, že to přehnali a že selhali v tom jíst v rovnováze, i když takové potraviny reálně tvoří 10% nebo i méně ze všech potravin, které za týden sní.

Takoví lidé se utápějí ve vině, studu a obavách, že všechno pokazili. Problém v tomto případě není jedení v rovnováze, je to myšlení a slova, která v souvislosti s jídlem a sami se sebou používají (když tohle budu jíst, budu „dobrá“, když budu jíst tohle, budu „špatná“)

ŘEŠENÍ: Vědomý, trpělivý trénink myšlení a spoustu sebelásky. Začněte tím, že smažete veškeré nálepky dobré/špatné, které jste si na jednotlivá jídla dali. I vám může pomoci, když si budete týden psát jídelní deník a zapisovat vše, co sníte a vypijete, abyste jasně viděli, co skutečně jíte a co ne. Například někdo, kdo sní kopeček zmrzliny a dva kousky pizzy za týden uvidí, že tato jídla ve skutečnosti tvoří jen zlomek toho, co za celý týden sní a není to žádné extrémní přejídání se.

 

Tento článek bude mít ještě druhé pokračování, ve kterém se podíváme na třetí nejčastější problém – domino efekt (když jíte zdravě a jakmile si dáte něco „špatného“, máte tendenci sníst toho víc a víc).

Mám pro vás i konkrétní tipy, jak to udělat, aby jedení v rovnováze fungovalo i vám.

Článek bude příští týden, pokud chcete dostat upozornění, až bude na světě, stáhněte si kterýkoliv z materiálů na této stránce, dostanete se tak do seznamu lidí, kterým každý týden posílám newsletter 🙂

 

Já jsem Katka.

A jsem nadšená do všeho, co se týká pohybu, výživy, osobního rozvoje a zdravého životního stylu. Své informace vždy čerpám z ověřených zdrojů, vědeckých studií a kapacit z daného oboru a mé mnohaleté praxe s různými typy klientů. Mým cílem je pomáhat lidem žít zdravější, spokojenější, šťastnější a naplněnější život. Jak můžu pomoci právě vám? Podívejte se tady.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..