Co to znamená „jíst normálně“?

Zdá se, jako by každý měl nějaký názor na to, jak byste měli jíst, co byste měli jíst a kdy. Kouzlo diet může být skutečně opojné – slibující rychlé, jednoduché a radikální výsledky. Kamkoliv se otočíte, vidíte nové články, blogové příspěvky, studie nebo stačí i běžná konverzace s kamarádkou, které se točí kolem tělesné váhy a jídla.

Úmysly mnoha těchto článků a konverzací s přáteli jsou určitě dobré – spousta lidí se snaží ostatním pomoci tím, že je vzdělávají a inspirují k dělání zdravějších stravovacích rozhodnutí. Ale tyto, často protichůdné, informace, nám většinou dělají v hlavně spíš zmatek. Pochybujeme o našich rozhodnutích i o nás samotných a to nakonec může vést k tomu, že nás to na naší zdravé cestě zpomalí nebo úplně zastaví.

Díky dietám a zmatku, který máme v hlavě kvůli informacím, které se často zásadně rozcházejí, mnoho lidí ztratilo pojem o tom, co to vlastně „normální“ stravování je a jak by mělo vypadat.

Takže, co to znamená „jíst normálně“? Pravdou je, že konkrétní podoba bude vypadat odlišně pro odlišné lidi. Závisí na našich osobních preferencích, nejrůznějších potravinových alergiích/intolerancích a odlišných životních stylech a požadavcích – to všechno formuje to, co to „normální stravování“ bude znamenat konkrétně pro vás.

Snažte se následující body nevidět jako nějaká pravidla, spíš jsou to tipy a vodítka, která vám pomůžou začít. Ze samotné podstaty by mělo být normální stravování něco, co VÁM připadá správné a normální, a jak bylo řečeno výše, bude se to člověk od člověka lišit.

Normální stravování znamená:

1. Jíst jídlo, na kterém si pochutnáte, má různorodou strukturu a rozmanité chutě, které skutečně milujete.

Jídlo by mělo dobře chutnat a vy byste si ho měli užívat! Pokud to tak není nebo pokud se do některých jídel nutíte proto, že vám to nařizuje vaše dieta, případně jste si odřekli něco, co nadevšechno milujete, protože to vaše dieta nepovoluje, necháváte si ujít jednu z nejlepších radostí v životě.

Buďte kreativní, zkoušejte nové recepty, metody vaření a jídla v restauracích, která jsou jak chutná, tak výživná pro vaše tělo. Nalézání rovnováhy mezi tím, co je chutné a zároveň zdravé, je důležitý princip, který normální jedlíci dělají intuitivně.

2. Jíst pestré jídlo.

Někteří lidé jedí každý den to samé. Může to být jednoduší pro plánování nebo svým způsobem uklidňující, že budeme jíst jídlo, které v nás vyvolává pocit jistoty. Normální jedení zahrnuje různorodost a ochotu zkoušet nové věci. Normální jedlíci se neomezují jen na úzký okruh specifických potravin.

3. Užívat si jídlo bez pocitu viny.

Cítit se kvůli něčemu vinně naznačuje, že člověk udělal něco morálně špatného. Je jídlo otázkou morálky? Pokud sníte dort, znamená to, že jste špatný člověk? Ne. Když se lidé zbaví pocitu viny spojené s konzumací určitých druhů jídel, často se stane, že se jejich stravovací chování a výběr potravin naopak zlepší. Jinými slovy – zbavit se viny spojené s jídlem znamená, že vám to naopak může pomoci jíst lépe a zdravěji.

4. Jíst, když máte hlad a přestat, když už máte dost.

Všichni jsme kdysi jedli intuitivně – když jsme byli děti. Pokud jste někdy pozorovali malé dítě jak jí, dáte mi za pravdu, jak snadno jim to jde. Dejte tříletému dítěti čerstvě upečenou čokoládovou sušenku – vychutná si jí a v půlce jí klidně odloží, když má pocit, že už má dost. Děti jsou často velmi dobré v naslouchání vlastnímu tělu. To je přesně to, co normální jedlíci dělají – vnímají svoje pocity hladu a nasycení

5. Tu a tam se odklonit od svých zdravých cílů.

Je normální, že někdy máte dny, kdy ani nezavadíte o zeleninu. Stejně tak je normální, že máte dny, kdy si zapomenete zabalit oběd s sebou, jíte příliš často v ne úplně ideálních restauracích a dopřáváte si kalorické pochoutky. Občas se to stane, tak se pak prostě vrátíte ke svým zdravým návykům. Jen proto, že se občas stane, že na pár dní sejdete z cesty a odkloníte se od ideálu neznamená, že se musíte úplně vzdát vašeho zdravého životního stylu, protože na to nemáte a jste slaboši bez vůle. Je to o postupném zlepšování, ne dokonalosti.

6. Věnovat trochu času a úsilí plánování a přípravě jídla, ale nevěnovat jídlu veškerou mentální kapacitu.

Normální jedlíci přemýšlí o tom, co jí, a jestli dávají tělu to, co potřebuje, a mívají po ruce připravená zdravá jídla a svačinky, aby když je přepadne hlad, neměli tendenci sáhnout po něčem méně vhodném. Ano, zdravé stravování vyžaduje jisté úsilí, ale to neznamená, že bychom o jídle měli přemýšlet, snít nebo jím být přímo posedlí, celý den.

7. Důvěřovat svému tělu, že se popere s nevyhnutelnými chybami, které budeme dělat prostě proto, že jsme lidi.

Normální jedlík si uvědomuje, že se občas stane, že se něčím přejí nebo si dopřeje víc sladkostí, než by asi potřeboval. Ale dokáže se přes to přenést a důvěřuje svému tělu, že si s tím poradí a udělá, co bude potřeba. I když se budeme snažit vnímat svoje pocity hladu a nasycení sebevíc, není realistické očekávat od sebe dokonalost. Místo toho je lepší osvojit si důvěru ve vlastní tělo nejen v tom smyslu, že vám řekne, co chce a potřebuje, ale že vám dovolí mít váhu, která je pro vás správná, pokud se budete snažit dělat co nejlepší, co dokážete.

Na závěr bych vám chtěla říct tohle: důvěřujte si. Vyberte si jeden nebo dva body, které s vámi nejvíce rezonují a zkuste se zamyslet nad tím, co můžete udělat pro to, abyste začali jíst „normálněji“. Odkloňte se od diet, restrikcí, pocitů viny a frustrace ze sebe sama a vraťte se zpátky k důvěře ve vlastní tělo a jeho vrozenou a úžasnou schopnost sdělovat vám jeho potřeby. Udělej si jídelníček sám je podrobný kurz, který vám k přirozenému stravování bez diet a restrikcí pomůže. Najdete ho v ONLINE FITNESS KLUBU.

O mně

Jsem nadšená do všeho, co se týká pohybu, výživy, osobního rozvoje a zdravého životního stylu. Své informace vždy čerpám z ověřených zdrojů, vědeckých studií a kapacit z daného oboru a mé mnohaleté praxe s různými typy klientů. Mým cílem je pomáhat lidem žít zdravější, spokojenější, šťastnější a naplněnější život. Podívejte se na moje služby, třeba mám něco i pro vás :-)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.