Rybí olej – proč ho nutně potřebujete i vy

Ze všech stran se na nás valí doporučení o tom, jaké suplementy, vitamíny, minerály a další doplňky bychom měli brát, abychom byli zdraví, štíhlí, chytří a krásní. Já vám řeknu pravdu – naprostá většina z nich je na nic a lépe uděláte, když utratíte peníze za kvalitnější potraviny. Dneska si ale povíme o jednom suplementu, který ROZHODNĚ POTŘEBUJETE – RYBÍ OLEJ.
 
fish-oil-supplements-fat-loss-benefits
 
Můj postoj k suplementům je velice pragmatický a založený na vědeckých studiích, které dokazují jejich účinnost nebo neúčinnost a zároveň také na potřebách konkrétního člověka. I u suplementů, u kterých bylo prokázáno, že skutečně fungují bych o většině z nich řekla, že se bez nich člověk může obejít, když má dobře poskládaný jídelníček. Neplatí to ale o suplementu, o kterém chci psát dneska – ten totiž potřebuje podle mě úplně každý, jednoduše proto, že nemáme moc možnost získat prospěšné látky, které obsahuje, z jiných zdrojů. Řeč bude o rybím oleji a omega-3 mastných kyselinách.
 

 
 Omega-3 mastné kyseliny označujeme jako esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit samo a proto je musíme přijímat ve stravě. Bez optimálního příjmu nedokáže tělo fungovat správně. Výčet pozitiv, které našemu tělu přináší, je omračující:
adekvátní příjem podporuje kardiovaskulární funkce a zlepšuje kvalitu cév, dále zlepšuje funkce nervového systému – stimuluje funkci mozku, zlepšuje náladu, snižuje deprese, agresivitu, úzkosti a zlepšuje paměť. Dále pozitivně působí na imunitu a snižuje zánětlivé procesy v těle, bolesti kloubů, urychluje hojení ran a zranění obecně. U lidí s vysokým množstvím triglyceridů v krvi tuto hodnotu snižuje a má pozitivní vliv na zvýšení HDL cholesterolu. Snižuje riziko rozvoje diabetu a několika druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu.
 

 
Naproti tomu nedostatečná konzumace Omega 3 může způsobit problémy neurologického charakteru – ztráta paměti, horší schopnost koncentrace, problémy s chováním a náladou, zvýšené riziko Alzheimerovi choroby.
 

 
 
A ještě jednu pozitivní věc zmíním. Omega 3 udržují zdravé vaše buněčné membrány. To vede k lepší inzulinové senzibilitě a sníženému množství podkožního tuku. Inzulinová senzibilita vede k tomu, že jídlo, které sníte, se více pravděpodobně využije na opravu svalové tkáně než k tomu, aby se uložilo ve formě tuku. Celkem dobrá zpráva, ne?
 

 
 
Když mluvíme o omega-3, máme na mysli především dvě účinné složky: EPA a DHA, což jsou dvě nejprospěšnější součásti a vyskytují se hlavně v mořských živočiších. Dále je to ještě ALA, která se nachází v rostlinných zdrojích – lnu, vlašských ořechách, chia a konopném semínku atd. Problém je, že aby to pro tělo mělo ten žádoucí pozitivní efekt, musí se ALA nejdříve přeměnit na EPA a DHA. Když jí člověk především rostlinné potraviny bohaté na ALA s tím, že jí dost omega 3, musí doufat, že se promění na zdravotně benefitní EPA a DHA, což se může, ale také nemusí stát (konverze z ALA na EPA a DHA je docela dost malá). Proto je mnohem lepší jíst přímo ryby a rybí olej, kde tento problém odpadá.
 





 
 
 
Je tedy řešením začít jíst častěji ryby (třeba každý den)? Ne tak docela. Existuje celkem známé doporučení, že by člověk měl jíst ryby 2x týdně a to především proto, že jsou ryby poměrně dost kontaminované těžkými kovy, přičemž konzumace 2x týdně je považovaná ještě za bezpečnou. Navíc by měl člověk dbát na to, aby střídal různé druhy ryb s různými místy odchytu. Pokud člověk konzumuje rybí olej ve formě suplementu, tento problém mu odpadá. Dále je lepší preferovat divoce žijící ryby, ne ty chované na farmách, kterých je u nás v obchodech bohužel většina. Ryby z farem jsou plné dioxinů a navíc jsou krmeny pro ně nepřirozenou potravou, která způsobuje to, že tyto ryby pak obsahují více omega 6 než omega 3 mystných kyselin, což rozhodně není nic, o co bychom měli stát, jak si řekneme za chvilku. To, čím se ryby krmí je zásadní, protože DHA a EPA primárně vzniká v řasách , kterými se pak volně žijící ryby živí a proto se v nich pak vyskytují vysoké koncentrace těchto mastných kyselin.
 

 
 
 
Teď se podíváme na ty jednotlivé omega- něco kyseliny. Především na omega 3 a 6 a na vzájemný vztah mezi nimi. Oboje jsou to esenciální mastné kyseliny a potřebujeme je do těla dostávat stravou. Ideálně v nějakém příznivém poměru, což znamená zhruba 1:1 – 1:3 (omega 3: omega 6). Jenže díky současné stravě, kterou v západních zemích dnes běžně konzumujeme, je u mnoha lidí poměr až 1:20!! A to je špatně. Má to pak negativní vliv například tak, že se zvyšují zánětlivé procesy v těle a přináší to další problémy, které jsem vypsala výše. Ukazuje se, že poměr jednotlivých mastných kyselin je pro zdraví mnohem důležitější než celkové množství zkonzumovaných tuků. Omega 6 není absolutně těžké ze stravy získat, spíš bychom měli jejich příjem radikálně omezit. A naopak velmi výrazně zvýšit příjem omega 3.
 

 
 
 
Jaká jsou tedy moje doporučení?
– berte 3-9 g rybího oleje denně (mělo by to dát zhruba 1-3 g EPA + DHA)
– vyhněte se trans tukům (snižují vstřebatelnost omega 3)
– snižte příjem omega 6 ( kukuřice, slunečnicový olej a semínka atd.)
– rybí olej je naprosto bezpečný suplement pro všechny lidi s výjimkou těch, co berou léky na ředění krve
 

 
 
 
 

O mně

Jsem nadšená do všeho, co se týká pohybu, výživy, osobního rozvoje a zdravého životnío stylu. Své vždy čerpám z ověřených zdojů, vědeckých studií a kapacit z daného oboru a mé mnohaleté praxe s různými typy klientů. Mým cílem je pomáhat lidem žít zdravější, spokojenější, štastnější a naplněnější život. Podívejte se na moje služby, třeba mám něco i pro vás :-)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *